Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podnijeta žalba protiv osuđujuće presude

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podnijelo žalbu protiv osuđujuće presude Županijskog suda u Bjelovaru kojom je optuženik proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela protiv života i tijela teškim ubojstvom iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. KZ-a. (31. 3. 2015.)

Optuženik je proglašen krivim da je u noći 23./24. travnja 2014. u Garešnici; s ciljem da usmrti J. M. i na taj način dođe do njenog novca i osobnog automobila; popeo se na terasu obiteljske kuće te podesnim predmetom razbio staklo na balkonskim vratima terase i ušao u spavaću sobu gdje zatekao J. M. Tereti ga se da je točno neutvrđenim tupotvrdim predmetom dva puta snažno udario oštećenicu u glavu i nanio joj teške i po život opasne tjelesne ozljede zbog kojih je preminula 26. lipnja 2014. Nakon ozljeđivanja oštećenice, optuženik je ušao u dnevni boravak gdje je pronašao i uzeo dva mobilna telefona, ključ osobnog vozila, više bankovnih kartica s pripadajućim PIN brojevima (vlasništvo oštećenice) pomoću kojih je na bankomatima u Bjelovaru, Križevcima i Čakovcu sa računa oštećenice podigao 24.000,00 kuna, a iz garaže je uzeo vozilo marke Opel astra na koji je postavio nepripadajuće registracijske oznake i takvo ga koristio za vožnju.
Županijski sud u Bjelovaru je okrivljenika proglasio krivim i za kazneno djelo teškog ubojstva utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 19 godina, za kazneno djelo krivotvorenja isprave kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, nakon čega ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.
U žalbi je istaknuto da je izrečena kazna zatvora u trajanju od samo 19 godina za kazneno djelo teškog ubojstva preblaga te da sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio niz otegotnih okolnosti, koje su u konkretnom slučaju na strani optuženika postojale slijedom čega tako blagom kaznom za ovako teško kazneno djelo neće biti poučena svrha kažnjavanja, prije svega svrha specijalne prevencije. Ujedno, žalba je podnijeta i zbog odluke o sigurnosnoj mjeri jer sud nije prihvatio prijedlog optužbe da optuženiku izrekne i sigurnosnu mjeru psihosocijalnog tretmana iako su se po stajalištu državnog odvjetništva za to stekli svi zakonski uvjeti.
U žalbi je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske preinači presudu u odluci o kazni te da optuženiku izrekne kaznu zatvora u primjerenom duljem trajanju kao i da mu izrekne sigurnosnu mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana.