Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Nije točna tvrdnja da se na optužnicu čekalo devet godina

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacuje tvrdnju novinara internetskog portala index.hr da se u "ovom slučaju čekalo čak devet godina!" kao netočnu i neutemeljenu budući da je sudska istraga trajala od 2004. godine do sredine 2012. godine. (8. 1. 2013.)

Radi točnog informiranja javnosti priopćavamo kako je tijekom 2004. godine istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku priveden S. G. J., uz posebno izvješće i kaznenu prijavu Povjerenika Vlade RH za grad Metković, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. i 1. Kaznenog zakona.
Nakon što je ispitan pred istražnim sucem Županijskog suda u Dubrovniku, Županijsko državno odvjetništvo je predložilo zadržavanje, koji prijedlog nije prihvaćen, a uloženu žalbu je vijeće Županijskog suda u Dubrovniku odbilo kao neosnovanu.
Protiv osumnjičenika je podnijet prijedlog za provođenje istrage zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo iz čl. 337. st. 4. u svezi čl. 1. Kaznenog zakona, uz prijedlog za određivanje pritvora. Istražni sudac Županijskog suda u Dubrovniku je rješenjem otvorio istragu, a odbio prijedlog za određivanje pritvora, na što je ovo državno odvjetništvo podnijelo žalbu koja je odbijena kao neosnovana.
 
Od kraja 2004. godine odnosno od privođenja istražnom sucu nadležnog suda ovo državno odvjetništvo je izjavljivalo žalbe na negativne odluke suda po prijedlozima za određivanje pritvora i obustavama istraga. Razlog trajanja istrage, čije je dovršenje požurivano pismenim putem, je veći broj ispitanih svjedoka (njih 147), nemogućnost postupanja u vremenu kada se odlučivalo o podnesenim žalbama na odluke suda, među kojim je odluka o izuzeću istražnog suca Županijskog suda u Dubrovniku, po zahtjevu obrane S. G. J., a o kojem je konačno odlučeno u travnju 2011. godine odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Konačno, nakon što je sredinom 2012. godine dovršena istraga i dostavljen spis predmeta Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na odluku, spis je dostavljen mjesno i stvarno nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću koje je krajem 2012. godine podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenika zbog kaznenog djela iz  čl. 292. st. 2. Kaznenog zakona, odnosno da su namjenska sredstva pomoći stradalnicima elementarne nepogode doznačena iz Državnog proračuna zadržali u korist proračuna grada Metkovića, u iznosu 4.550.311,00 kuna.