Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Odgovor na objavljenu netočnu informaciju

S obzirom da je u Glasu Slavonije od 14. srpnja 2010. objavljen članak pod naslovom "Vukušić: DORH zna da svjedoci optužuju Boljkovca za likvidacije" a najavljen naslovom na naslovnici "Vukušić: DORH ne želi istraživati ulogu Boljkovca u likvidacijama", pri čemu je u članku iznijet niz netočnih informacija i neutemeljenih tvrdnji kojima je nanijeta šteta državnom odvjetništvu u cijelosti, ovo je državno odvjetništvo uputilo tekst odgovora na objavljenu informaciju sukladno Zakonu o medijima i koji u cijelosti objavljujemo. (14. 7. 2010.)

U spomenutom tekstu objavljeno je, između ostalog, kako su "podaci i dokazi o Boljkovčevoj odgovornosti za zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata nad ratnim zarobljenicima poznati već 15-tak godina" i kako je "cijelo to vrijeme Državno odvjetništvo namjerno opstruiralo njihovo procesuiranje, iako postoje izjave neposrednih svjedoka i očevidaca da je Boljkovac osobno sudjelovao u likvidacijama na području Karlovca i to kao najviši dužnosnik tadašnje OZNA-e, a kasnije i UDBA-e." Navedene tvrdnje su neutemeljene i netočne.  
Državno odvjetništvo nije do sada primilo prijavu od bilo koje osobe u svezi počinjenog određenog zločina nad ratnim zarobljenicima na kraju ili neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, također nije u svezi tih događaja primilo prijavu protiv počinitelja zločina.
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je samoinicijativno 2002. godine, zatražilo od Policijske uprave karlovačke prikupljanje podataka jesu li za vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovačke županije počinjeni zločini, također je zatražilo da se utvrde odgovorne osobe za počinjenje ovih zločina. Na temelju  dostavljenih podataka, zatražilo je provođenje istražnih radnji ekshumacija i saslušanja svjedoka. Dakle, državno odvjetništvo ima u radu predmet u kojem se poduzimaju izvidi i provode istražne radnje u cilju utvrđenja činjenice jesu li za vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovačke županije počinjeni zločini s ciljem utvrđivanja odgovornih osoba za počinjenje tih zločina. Državno odvjetništvo je u više navrata Županijskom sudu u Karlovcu predlagalo ispitivanje svjedoka, a predloženo je i provođenje ekshumacija na mjestima za koja su postojale informacije da se nalaze masovne grobnice. Prvi takav zahtjev je podnijet Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu 21. listopada 2003. te su do sada obavljene ekshumacije na više lokacija, saslušan je veći broj svjedoka, a pred Županijskim sudom u Karlovcu još uvijek je u tijeku provođenje predloženih istražnih radnji. 
Slijedom navedenog, nije točna tvrdnja da državno odvjetništvo namjerno opstruira istraživanje zločina počinjenih za vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovačke županije. Upravo suprotno, u svezi ovih događaja nikada nismo zaprimili kaznenu prijavu o počinjenju određenog zločina ili protiv počinitelja zločina bilo od nadležnih institucija bilo fizičkih osoba koje o tome imaju saznanja. Državno odvjetništvo je samoinicijativno odlučilo poduzeti izvide i i zatražiti provedu brojnih istražnih radnji a u cilju utvrđenja osoba odgovornih za te zločine.