Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Odgovor na objavljenu informaciju

S obzirom na nepotpunu informaciju objavljenu u tekstu jednog tjednika i citat da je za stradavanje obitelji Čorak u mjestu Oštri Vrh "na šest godina zatvora 2009. u Karlovcu osuđen jedan pripadnik srpske "milicije"", radi točnog izvješćivanja javnosti priopćujemo potpunu informaciju. (17. 10. 2011.)

U predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu Županijski sud u Karlovcu je presudom od 3. travnja 2009. proglasio N. P. krivim odnosno da je zajedno s drugim pripadnicima paravojnih formacija "SAO Krajine" 4. listopada 1991. u Vrhovinama, zaseok Čorci, nezakonito lišio slobode, zatvorio ih, a kasnije lišio života članove navedene obitelji Čorak, te mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina.
Ova presuda potvrđena je presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 4. studenog 2009.
Ujedno, Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću je 1997. godine podnijelo  Županijskom sudu u Gospiću zahtjev za provođenje istrage protiv pet osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH. Osnovano se sumnja da su petorica osumnjičenika od početka srpnja 1991. do rujna 1993. godine ušli u zaseok Čorci gdje su bila 24 domaćinstva hrvatske nacionalnosti i u nepoznatom pravcu odveli te ubili devet mještana (među njima i obitelj Čorak), a 21. studenog 1991. iz mjesta Dabar odveli u mjesto Vrhovine šest mještana nakon čega su ih odveli na predjel zvan Ivančević Brda iznad Vrhovina gdje su ih lišili života.
U ovom predmetu Županijski sud u Gospiću donio je rješenje o provođenju istrage te je istraga u tijeku.