Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Prikaz postupanja u kaznenim postupcima vezano za kaznena djela ratnih zločina počinjenih na području Široke Kule i okolice

Vezano uz priopćenje ŽDO Gospić od 27. listopada 2007., u cilju točnog izvješćivanja javnosti, navodimo sažeti prikaz postupanja u kaznenim postupcima vezano za kaznena djela ratnih zločina počinjenih tijekom rujna i listopada 1991. godine na području Široke Kule i okolice. (13. 10. 2011.)

Sukladno odredbama Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije od 13. listopada 2006., tom su Tužilaštvu poslani podaci i dokazi iz kaznenog predmeta protiv četvorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog tijekom listopada 1991. godine nad obitelji Rakić i to Manu Rakića, njegovu suprugu Luciju Rakić, njihove sinove Dragana i Milovana Rakića te kćer Radmilu Rakić, te je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije poduzelo kazneni progon budući da su okrivljenici državljani Republike Srbije gdje i prebivaju.
Zbog tog zločina, 14. ožujka 2011. su pred Višim sudom u Beogradu osuđeni Č. B., M. M., M. B. i B. G. te su im izrečene kazne zatvora u trajanju od po 12 godina.

Po optužnici tadašnjeg Županijskog državnog odvjetništva u Gospiću 16. lipnja 1994. pred Županijskim sudom u Gospiću osuđeni su N. Z., M. S., D. V. na kazne zatvora u trajanju od 20 godina te okrivljeni D. U., M. B. i M. U. na kazne zatvora u trajanju od 15 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH. Okrivljenicima se stavlja na teret da su 13. listopada 1991.u Širokoj Kuli kao pripadnici paravojnih formacija i milicije tzv."SAO Krajine" ušli u podrum kuće br. 22 u kojoj su se sklonili građani hrvatske nacionalnosti i to mještani Široke Kule koji su tu ostali živjeti te su rafalnom pucnjavom ubili osam civila i to: Orešković Nikolu, Orešković Anku, Orešković Anu,Orešković Milana, Orešković Katu,Nikšić Mandicu, Nikšić Veru i Nikšić Mariju.

Po podignutoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Gospiću 27. veljače 1997. Županijski sud u Gospiću donio je osuđujuću presudu protiv V. K. i B. B. osudivši ih na kazne zatvora u trajanju od po 12 godina. Imenovani su osuđeni da su u rujnu 1991. godine kao pripadnici paravojnih formacija sudjelovali u napadu i okupaciji Široke Kule, unatoč tome što su znali da je mjesto naseljeno pretežno civilima hrvatske nacionalnosti, ulaskom u mjesto maltretirali civilno stanovništvo, nožem ozlijedili Mariju i Matu Nikšić, a iz automatske puške 25. rujna 1991. ubili Katu Nikšić.

Po podignutoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu 23. siječnja 2001. Županijski sud u Karlovcu donio je osuđujuću presudu protiv S. Đ. izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Stavljeno mu je na teret da je kao pripadnik paravojnih formacija zv. Vojvoda sudjelovao u napadima na civilno stanovništvo Široke Kule, Vukove i Oreškovića.

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću 29. prosinca 2009. podiglo je pred Županijskim sudom u Gospiću optužnicu protiv okrivljenih P. Đ., Lj. V., P. Š. i M. K. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH. Optuženicima se stavlja na teret da su zajedno 12. rujna 1991. u Širokoj Kuli lišili slobode Ivana Nikšića, Petra i Ivicu Nikšić te ih držali zatvorene u Ličkom Osiku, a tijela Ivice Nikšića i Petra Nikšića kasnije su pronađena i ekshumirana na području Vukave u Širokoj Kuli.