Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignuta optužnica protiv B. D. i S. I. zbog zlouporabe opojnih droga i teške krađe

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana B. D. (1959.) i S. I. (1982.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela neovlaštene potrošnje električne energije iz čl. 33. st. 1. Zakona o energiji te teške krađe iz čl. 217. st. 1. toč. 1. u svezi čl. 216. st. 1. i čl. 61. KZ-a. (9. 2. 2010.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su tijekom 2009. godine zajedno i dogovorno, a radi daljnje prodaje, uzgajali indijsku konoplju odnosno da su ju sadili u PVC tegle, a uzgoj i rast su joj omogućavali pomoću UV lampi, klima uređaja, električnih grijalica i ventilatora za čije napajanje su koristili električnu energiju koju su trošili mimo mjernih uređaja. Tereti ih se da su na opisani način uzgojili 67 stabljika indijske konoplje visine od 60 do 150 cm, a osušili su četiri stabljike čija masa je iznosila 367,2 grama. Stabljike su uzgajali u kući na osami izvan naseljenog mjesta. Ujedno, okrivljenom B. D. stavlja se na teret da je u više navrata provalio u trgovine uzevši veće količine prehrambenih proizvoda, cigareta i alkoholnih pića.
Nad obojicom okrivljenika je rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Koprivnici određen pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. ZKP-a, a u optužnici je predloženo produljenje pritvora temeljem iste osnove odnosno bojazni da će puštanjem na slobodu nastaviti sa činjenjem istovrsnih kaznenih djela.