Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Donijeto rješenje o odbačaju kaznene prijave podnositelja Ivana Zovka protiv Vladimira Šeksa zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je Ivan Zovak podnio protiv Vladimira Šeksa zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, budući da prijavljeno djelo ne sadrži obilježja prijavljenog niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. (22. 4. 2011.)

Naime, u bitnome prijavitelj tvrdi da je Vladimir Šeks odgovoran za neuspjeh vojne akcije koja je poduzeta 22. srpnja 1991. napadom na selo Mirkovce prilikom koje je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde.
Tijekom pretkaznenog postupka obavljeni su razgovori s podnositeljem prijave i prijavljenikom, pribavljene su izjave sudionika inkriminiranih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim informacijama, pribavljena je relevantna službena dokumentacija te je poduzet niz drugih radnji radi provjere utemeljenosti podnesene prijave.
Analizom tako utvrđenog činjeničnog stanja utvrđeno je da Vladimir Šeks u inkriminirano vrijeme nije obnašao dužnost predsjednika Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju niti je u navedenoj vojnoj akciji sudjelovao na način kako to ističe podnositelj prijave te se stoga u njegovim radnjama ne stječu obilježja prijavljenog niti bilo kojeg drugog kaznenog djela.