Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Najava žalbe na presudu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijski sud u Osijeku donio je presudu kojom je optužene T. P. (1967.) i Ž. T. (1967.) proglasio krivima zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH te je T. P. osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Ž. T. na kaznu zatvora od 12 godina. Istom presudom oslobođeni su od optužbe D. K. (1966.), P. V. (1946.) i A. I. (1972.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH uz obrazloženje kako nije dokazano da bi počinili ova kaznena djela. (13. 6. 2011.)

U odnosu na D. Š. (1967.) sud je nakon prekvalifikacije optužnice sa kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH na kazneno djelo protupravnog lišenja slobode iz čl. 46. st. 4. KZ-a RH donio odbijajuću presudu zbog nastupanja apsolutne zastare kaznenog progona.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku stavljeno im je na teret da su kao pripadnici Vojne policije od studenog 1991. do veljače 1992. godine u Marinom Selu zatočene civile srpske narodnosti zlostavljali i mučili odnosno postupali su protivno odrebama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Uslijed takvog njihovog postupanja preminulo je 17 osoba.
Protiv navedene presude ovo će državno odvjetništvo podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zbog odluke o kazni u odnosu na osuđujući dio presude te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na oslobađajući dio presude.
Naime, prvostupanjski sud je odbio dokazni prijedlog Državnog odvjetništva da se pročitaju zapisnici o ispitivanju oštećenika datih pred istražiteljima Haškog tribunala iako je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava (NN 55/11) određeno da se takvi dokazi mogu koristiti u kaznenom postupku u Republici Hrvatskoj. Na taj način činjenično stanje nije u potpunosti utvrđeno. Ujedno je, iz ostalih izvedenih dokaza, sud izveo pogrešan zaključak o postojanju važnih činjenica, a samim time i o kaznenopravnoj odgovornosti optuženika.