Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Najavljena žalba na presudu kojom su tri osobe osuđene zbog zlouporaba položaja i ovlasti

Pred Županijskim sudom u Osijeku održano je ponovljeno suđenje bivšem predsjedniku Uprave Slavonija osiguranja d.d. Osijek B. O., jednom od suvlasnika toga društva Z. G. te J. G. zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona te poticanja na ta kaznena djela, te je po okončanju glavne rasprave izrečena presuda kojom je B. O. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a Z. G. također na jednu godinu zatvora, dok je J. G. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Ujedno, presudom je oduzeta i imovinska korist stečena opisanim kaznenim djelima. Budući da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zaprimilo pisani otpravak presude i da nije zadovoljno visinom izrečenih kazni, protiv presude će podnijeti žalbu. (2. 11. 2010.)

U ponovljenom postupku optuženici B. O., Z. G. i J. G. proglašeni su krivima zato jer su u veljači i ožujku 1999. godine, u postupku povećanja temeljnog kapitala društva Slavonija osiguranje (tzv. dokapitalizacija); a u nakani da T., A., C. i Z. G. kao vlasnici toga društva i obveznici uplate iznosa dokapitalizacije steknu određeni broj novih dionica bez stvarne uplate uloga; B. O. i Z. G. na poticaj J. G. proveli niz poslovnih radnji i transakcija kojima je stvoren privid kao da su na ime dokapitalizacije obavljene potrebne uplate pa su na osnovi takvih fiktivnih uplata T., A., C. i Z. G. neosnovano stekli svaki po 180 dionica društva Slavonija osiguranje, ili svaki od njih protupravnu imovinsku korist od 1.008.000,00 kuna.
Također su u istom postupku krivima proglašeni J. G. kao poticatelj, a B. O. kao počinitelj kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti zato jer je u rujnu 1999. godine B. O. na zahtjev J. G. u ime Slavonija osiguranja zaključio ugovor s Agram-Rent-a car d.o.o. Zagreb o najmu vozila Mercedes S500 te naredio podmirenje troškova najma od 97.600,00 kuna na teret Slavonija osiguranja, iako se vozilom za svoje privatne potrebe koristio J. G., čime je J. G. pribavljena protupravna imovinska korist u navedenom iznosu.