Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno je kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde

Sukladno Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sklopljenom između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zaprimilo je presliku kaznenog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika iz članka 121. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (20. 1. 2011.)

Na osnovi podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedeni su izvidi, te istražne radnje ispitivanja svjedoka pred Županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba te prikupljanje raspoložive dokumentacije.
Temeljem prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u tijeku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo.

Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji sukladno članku 6. navedenog Sporazuma obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.