Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Netočni navodi da bi državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon S. Vukšića u predsjedničkoj kampanji

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacuje tvrdnje da bi državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv Slavka Vukšića u početku izborne kampanje za predsjedničke izbore, odnosno da bi optužili i "raskrinkali predsjedničkog kandidata, i to usred kampanje." Iz tog razloga priopćujemo kako je optužnica protiv S. Vukšića podignuta krajem lipnja 2009. godine što opovrgava navode i zaključke objavljene u pojedinim sredstvima javnog priopćavanja. (26. 11. 2009.)

Povodom kaznene prijave koju je 16. srpnja 2008. Odjel za nadzor u području energetike, rudarstva i posuda pod tlakom Državnog inspektorata podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Našicama protiv S. Vukšića zbog kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga iz čl. 261a. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, provedena je kriminalistička obrada. Na osnovi podataka i dokaza prikupljenih tijekom kriminalističke obrade, nadležno je državno odvjetništvo 30. ožujka 2009. podnijelo istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv S. Vukšića i trgovačkog društva Kamenolom Gradac d.d. zbog navedenog kaznenog djela.
Nakon provedene istrage, Općinsko je državno odvjetništvo u Našicama 30. lipnja 2009. podiglo optužnicu protiv navedenih osoba zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 261a. st. 1. i 3. KZ-a, kojom se S. Vukšića tereti da je od siječnja do travnja 2008. godine kao direktor tvrtke Kamenolom Gradac d.d. eksploatirao tehničko-građevinski kamen izvan granica dodijeljene rudarske koncesije i protivno odredbi čl. 30. st. 1. t. 2. Zakona o rudarstvu čime je toj tvrtki pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.349.000 kuna. Optužnica je postala pravomoćna 28. rujna 2009. donošenjem rješenja Općinskog suda u Našicama kojim je odbijen prigovor okrivljenika.
Posljednji aktualni napisi odnose se na činjenicu da je 23. studenog 2009. Općinsko državno odvjetništvo u Našicama zaprimilo od Državnog inspektorata rezultate novoga inspekcijskog nadzora eksploatacije mineralnih sirovina tvrtke iz kojeg proizlazi da je od veljače 2006. do veljače 2009. bez valjane rudarske koncesije eksploatirano oko 1,73 milijuna kubnih metara tehničko-građevnog kamena bazalta ukupne vrijednosti oko 51,9 milijuna kuna bez PDV-a.
Opisani događaj predmet je nove kriminalističke obrade radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.