Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Odbačena kaznena prijava Grada Rijeke protiv Z. L. i trgovačkog društva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu Grada Rijeke protiv hrvatskog državljanina Z. L. (1958.) i osumnjičenog trgovačkog društva zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (25. 11. 2011.)

Prvoosumnjičenog se sumnjičilo da je 14. studenog 2001., u nakani da stekne protupravnu imovinsku korist za sebe i osumnjičeno trgovačko društvo; iako znajući da je društvo dužno dostaviti točne podatke o površinama koje koriste radi donošenja rješenja o komunalnoj naknadi i spomeničkoj renti; unatoč tome, dostavio neistinite podatke o površinama prostora Centralne tržnice i Tržnice Brajda, pa je uslijed toga Grad Rijeka donio rješenja s manjim iznosima komunalne naknade i spomeničke rente, čime je oštećen za iznos od 1.486.776,00 kuna, odnosno da je osumnjičenom društvu pribavljena protupravna imovinska korist u tom iznosu.
Međutim, temeljem prikupljenih podataka i dokaza je utvrđeno kako niti Grad Rijeka niti osumnjičeno trgovačko društvo nisu provodili mjerenja radi utvrđivanja stvarnih površina Centralne tržnice i Tržnice Brajda, nego se taj podatak koristio iz postojećih odluka gradskih tijela nadležnih za komunalne poslove odnosno temeljem zemljišnoknjižnog stanja za koje vrijedi načelo istinitosti i povjerenja.
Stoga nije utvrđeno da bi osumnjičeni Z. L. znao točne podatke o površinama objekata, a niti da ih je sukladno tome prikrivao u nakani da osumnjičenom trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, odnosno ne proizlaze osnove sumnje da su osumnjičenici ostvarili obilježja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a, a niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.