Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba protiv presude kojom je I. T. proglašen krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Osijeku kojom je hrvatski državljanin I. T. (1951.) proglašen krivim zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. (11. 2. 2011.)

Naime, optuženik je 8. kolovoza 2002. u Osijeku, kao carinik u Carinskoj ispostavi Željeznički kolodvor Osijek, prilikom uvoza i procjene carinske vrijednosti radnog stroja za trgovačko društvo iz Tenje, u namjeri da ovom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist, neistinito utvrdio da je vrijednost radnog stroja 8.000,00 eura, iako svjestan njegove mnogostruko veće vrijednosti u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Budući da je uslijed toga porez na dodanu vrijednost obračunat i naplaćen na manju poreznu osnovicu, to je navedenom društvu pribavljena protupravna korist u iznosu od 499.958,84 kune, odnosno proračun Republike Hrvatske je oštećen za ovaj iznos.
S obzirom na status optuženika kao službene osobe u državnom tijelu, način postupanja te visinu protupravne imovinske koristi smatramo da je izrečena kazna preblaga te je predloženo da Vrhovni sud RH u tom smislu preinači pobijanu presudu.