Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Preuzet kazneni progon protiv 48-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, temeljem odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, preuzelo kazneni progon državljanina Republike Hrvatske i Republike Francuske (1964.) te je protiv njega donijelo nalog o provođenju istrage zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (6. 7. 2012.)

Postoji osnova sumnje da je osumnjičenik 16. ili 17. srpnja 1995. u mjestu Godinske Bare u blizini Trnova (Republika Bosna i Hercegovina), kao pripadnik postrojbe "Škorpioni" koja je bila pridružena Vojsci Republike Srpske u oružanom sukobu protiv Armije BiH; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; zajedno s još nekoliko pripadnika iste postrojbe pucanjem iz vatrenog oružja u leđa usmrtio šest uhićenih pripadnika bošnjačke narodnosti. Nakon usmrćenja mlt. D. S. (1979.), mlt. S. F. (1978.), mlt. A. A. (1978.), J. D.  (1970.), S. I. (1960.) i S. S. (1959.) njihova su tijela polivena benzinom i zapaljena.
Osumnjičenik se nalazi u pritvoru zbog kaznenog postupka koje se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Vukovaru, također zbog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, a nakon izručenja od strane Ministarstva pravosuđa Republike Francuske. Stoga će se radi vođenja ovog postupka, a zbog načela specijaliteta, zatražiti dodatna zamolba za izručenjem i za navedeno kazneno djelo.