Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Priopćenje

Povodom podneska udruge "Inicijativa mladih za ljudskih prava" i u svezi navoda u izviješću Amnesty Internationala u kojima se između ostalog spominje Vladimira Šeksa, potpredsjednika Hrvatskog sabora, u kontekstu moguće odgovornosti za stradavanje civila srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine, državno odvjetništvo je prikupilo obavijesti od većeg broja osoba koje imaju saznanja o navedenim događajima (ukupno 13 osoba). (22. 2. 2011.)

Također, izvršeni su uvidi u spise županijskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu te u spise Vojnog tužiteljstva u Osijeku u kojima su već provođene i dalje se provode izvidne i istražne radnje radi utvrđivanja okolnosti stradavanja navedenih i svih drugih civilnih osoba i pronalaska neposrednih počinitelja kao i mogućih naredbodavaca ovih kaznenih djela.
Iz provedenih izvida i dokaznih radnji te prikupljenih podataka, dokumenata i drugih dokaza državno odvjetništvo ne nalazi osnova za daljnje postupanje, jer na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka državno odvjetništvo nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine.
U svrhu utvrđivanja identiteta neposrednih počinitelja kaznenih djela ratnog zločina na štetu žrtava koje se spominju u podnesku kao i drugih civilnih žrtava na tom području te osoba odgovornih po eventualnoj zapovjednoj odgovornosti za te zločine, nadležna državna odvjetništva i dalje koordiniraju provođenje izvida i predlažu provođenje istražnih radnji kako bi se ti zločini u cijelosti istražili.