Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Nisu točne tvrdnje da državno odvjetništvo do danas nije našlo za shodno da dovrši kaznenu istragu

U tekstu "Nemarni liječnik 'kažnjen' pozicijom ravnatelja bolnice" objavljenom u subotnjem dnevnom listu netočno je i krivo informirana javnost, odnosno nije točno da "državno odvjetništvo sve do danas nije našlo za shodno da dovrši kaznenu istragu" i da "nije zaključilo slučaj pacijentice iz 2002. godine i pogreške zbog koje je dječak ostao bez ruke iz 2003." Općinsko državno odvjetništvo u Pakracu još je 12. srpnja 2002. donijelo meritornu odluku o kaznenoj prijavi protiv dr. Ivana Marijanovića vezano za smrt pacijentice Zorice Banić, a 14. svibnja 2004. meritornu odluku o kaznenoj prijavi koju je podnio otac malodobnog dječaka protiv više liječnika i medicinskih sestara. (9. 12. 2009.)

Kaznena prijava supruga pokojne Z. Banić kojom je izražena osnovana sumnja da je prijavljeni ordinirajući kirurg počinio kazneno djelo nesavjesnog liječenja, odnosno teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz čl. 249. st. 4. u vezi sa čl. 240. st. 1. i 3. Kaznenog zakona odbačena je nakon opsežne operativne obrade temeljem relevantnih dokaza budući da je utvrđeno kako su prilikom liječenja i operativnog zahvata primijenjeni svi standardi uvjetovani medicinskom strukom. Ujedno, mišljenje sudskog medicinskog vještaka ukazuje na ispravnost i prikladnost postupanja prijavljenog liječnika tijekom operacije, odnosno na uobičajen način u skladu s medicinskom praksom.
Otac malodobnog dječaka je podnio Općinskom  državnom odvjetništvu u Pakracu kaznenu prijavu protiv više liječnika i medicinskih sestara Opće županijske bolnice Pakrac, a među kojima je bio i dr. Ivan Marijanović, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 249. st. 3. u svezi s čl. 240. st. 2. KZ-a. Nakon provedene istražne radnje sudsko-medicinskog vještačenja utvrđeno je da se nije radilo o liječničkoj pogrešci te da je pacijent u Općoj županijskog bolnici u Pakracu liječen po pravilima struke. Slijedom takvog vještačenja 14. svibnja 2004. je odbačena kaznena prijava podnesena protiv više liječnika i medicinskih sestara te bolnice. Pred Općinskim sudom u Daruvaru vođen je parnični postupak radi naknade štete koji je završen pravomoćnom sudskom odlukom kojom je Opća županijska bolnica u Pakracu obavezana nadoknaditi štetu.