Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Najava žalbe na presudu

Županijski sud u Puli-Pola je 4. travnja 2016. donio prvostupanjsku presudu kojom je hrvatskog državljanina (1957.) proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11, a hrvatsku državljanku (1972.) proglasio krivom zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi čl. 38. KZ/11. (5. 4. 2016.)

Optuženici su proglašeni krivima zbog toga što je optuženik kao direktor trgovačkog društva nalagao optuženici kao tajnici trgovačkog društva da za razdoblje od 1998. do 2000. godine u Puli, sačinjava fiktivne putne naloge na njegovo ime, svoje ime i ime još jednog zaposlenika, te da za stvarno neobavljena putovanja podiže novac i predaje ga njemu, što je ona i činila. Na opisani način optuženik si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 770.737,79 kuna na štetu trgovačkog društva.

Optuženik je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine, a optuženica je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od jedne godine. Ujedno, od optuženika je oduzeta imovinska korist u iznosu od 770.737,79 kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola će po primitku pisanog otpravka presude podnijeti žalbu zbog odluke o sankcijama.