Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Predložen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je temeljem rezultata kriminalističke obrade Policijske uprave Karlovačke ispitalo uhićenog prvoosumnjičenog državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1955.) zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa drugoosumnjičenikom (1957.), također državljaninom Republike Hrvatske i Republike Srbije, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (10. 10. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je prvoosumnjičenik kao zapovjednik Voda čete Teritorijalne obrane "Gornji Stjenjičak" u mjestu Kablar (Grad Karlovac) 4. listopada 1991., tijekom oružane pobune i oružanih napada JNA s paravojnim postrojbama na legalna tijela vlasti Republike Hrvatske; protivno odredbama međunarodnog i humanitarnog prava; a nakon što je drugoosumnjičenik kao pripadnik njegovog voda zajedno s još dvojicom vojnika uhitio i do njega doveo civila I. G. (1908.), naredio im da ga odvedu i ubiju što je drugoosumnjičenik i učinio usmrtivši 83-godišnjeg civila hicima iz vatrenog oružja.
Protiv obojice osumnjičenika sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je po prijedlogu ovog državnog odvjetništva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti pod kojima su djelo počinili. U odnosu na drugoosumnjičenika koji je nedostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske zatražit će se raspisivanje međunarodne tjeralice.