Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Odbijen tužbeni zahtjev protiv tuženika Republike Hrvatske

Pred Općinskim sudom u Šibeniku u tijeku je parnični postupak po tužbi tužitelja Primošten d.d. iz Primoštena protiv tuženika Republike Hrvatske, zastupane po Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, Građansko-upravni odjel, radi naknade materijalne štete u iznosu od 97.739.819,02 kuna. (18. 11. 2011.)

Naime, tužitelj je tvrdio da su objekti u njegovom vlasništvu od 1991. do 1999. korišteni za smještaj izbjeglica i prognanika, osoblja MUP-a i pripadnika HV-a, da je uporabom objekata tužitelju nastala znatna materijalna šteta te je tražio da sud donese presudu kojom će se Republika Hrvatska obvezati da iz osnova materijalne štete tužitelju isplati naznačeni iznos.
Općinski sud je prvo donio međupresudu kojom je utvrdio postojanje odgovornosti tuženika za naknadu materijalne štete po osnovi korištenja objekata.
Protiv međupresude, Županijsko državno odvjetništvo je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Šibeniku, koji ju je uvažio i ukinuo presudu te predmet vratio na ponovni postupak.
U nastavku postupka, Općinski sud je 19. listopada 2011. zaključio glavnu raspravu i na ročištu 7. studenog 2011. objavio presudu kojom je tužbeni zahtjev tužitelja odbio kao neosnovan.