Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Odgovor na objavljenu informaciju u komentaru objavljenom u Jutarnjem listu

U Jutarnjem listu od 23. prosinca 2009. objavljen je tekst - komentar Davora Butkovića pod naslovom "Slučaj sela Grubori: korupcija sustava i korupcija savjesti."
U tom se tekstu između ostalog navodi: "Još 1995. godine znalo se da su ubojstva počinili pripadnici Specijalne policije. Još 2004. godine znala su se imena okrivljenika, kao i ljudi koji su ih štitili. Do prosinca 2009. godine nitko međutim nije završio u zatvoru."
Nadalje, objavljeno je: "Ako je sustav doista toliko neefikasan da ondašnji (i današnji) državni odvjetnik i ondašnji ministar policije nisu bili kadri promptno provjeriti navode  o krivcima za tako teško, bešćutno i, očito, nacionalno motivirano ubojstvo, oni teško da smiju obavljati svoj posao." (23. 12. 2009.)

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku stvarno je i mjesno nadležno za područje Knina pa dakle i selo Grubori od početka siječnja 1998. godine. Čitatelje, a onda i potpisnika teksta informiramo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku 2001. godine dobilo prvotne informacije o tome da postoje osnovi sumnje da je u selu Grubori počinjeno kazneno djelo, da dakle ubijeni žitelji sela nisu stradali za vrijeme oružanog sukoba. Nakon tih saznanja o događaju u selu Grubori, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo je od policije provođenje izvida radi provjere ovih saznanja, utvrđenja činjeničnog stanja i utvrđivanja mogućih počinitelja. Kako se na osnovu prikupljenog i dostavljenog materijala nisu mogli identificirati počinitelji, državno odvjetništvo je kontinuirano od 2004. godine kada je formiran spis protiv nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ RH zahtijevalo od policije, poduzimanje svih potrebnih radnji i mjera u cilju otkrivanja počinitelja navedenog kaznenog djela i prikupljanja dokaza radi njihovog procesuiranja. Također je i od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju traženo dostavljanje sve dokumentacije koja bi mogla biti od koristi za utvrđivanje odgovornih za ovaj zločin.
Dakle, državno odvjetništvo je znalo da je počinjen ratni zločin, postojali su osnovi sumnje da su ga počinili pripadnici specijalne policije, ali unatoč intenzivnim izvidima sve do nedavno policija nije raspolagala s činjenicama i dokazima na osnovu kojih bi mogla podnijeti kaznenu prijavu protiv mogućih naredbodavaca i počinitelja. 
Policija je podnijela prijavu 18. prosinca 2009., nakon čega je, kako na osnovu istraživanja policije, te na osnovu pribavljene dokumentacije od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju podnesen istražni zahtjev protiv osoba koje su prijavljene, jer je ocijenjeno da iz podnesene kaznene prijave i prikupljenih i priloženih materijala, odnosno, dokaza, proizlazi osnovana sumnja da su upravo osumnjičenici odgovorni, odnosno da su počinitelji kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Slijedom navedenog u potpunosti je netočna tvrdnja da ondašnji (i današnji) državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku "nije bio kadar promptno provjeriti navode", on je tu provjeru zatražio od policije odmah po saznanju o mogućem počinjenju kaznenog djela ratnog zločina. Državni odvjetnik je, dakle po primitku podataka i dokaza podnio istražni zahtjev protiv osoba za koje nalazi da su odgovorne za ovo teško kršenje humanitarnog i ratnog prava.