Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ispitalo je dvojicu bugarskih državljana (1974. i 1967.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja ili boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 2. i 1. Kaznenog zakona. (18. 12. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. prosinca 2016.; prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste; počinili navedeno kazneno djelo nakon što je prethodno prvoosumnjičenik početkom prosinca 2016. godine u Republici Srbiji dogovorio s državljaninom Afganistana, da će zajedno s drugoosumnjičenikom za ukupno 4000 eura prevesti 67-ero državljana Afganistana kroz Republiku Hrvatsku do granice s Republikom Slovenijom te ju u tu svrhu dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka.
Drugoosumnjičenik je, osnovano se sumnja oko 17,30 sati navedenog dana, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom "odmorište 500 m" upravljajući označenim teretnim vozilom, preuzeo u zatvoreni, skučeni tovarni prostor tog vozila (bez otvora za strujanje svježeg zraka) 67 muških osoba, koji su prethodno bez putnih isprava i viza za ulazak ili boravak u Republici Hrvatskoj, nezakonito prešli granični prijelaz između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Prvoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, svojim osobnim automobilom bugarskih registarskih oznaka krenuo ispred teretnog vozila radi pravovremenog uočavanja policije.
Teretno vozilo su kod naplatne postaje Novska zaustavili policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a Republike Hrvatske, a u trenutku zaustavljanja najmanje 35 osoba je bilo u stanju nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, čime je doveden u opasnost njihov život i tijelo, a životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom.

Sudac istrage Županijskog u Sisku  odredio je dvojici osumnjičenika istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.