Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Izvješće o radu u predmetu teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine

Odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke je dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izviješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, počinjenog na način da su nepoznate osobe, prema saznanjima osoba radilo bi se o pripadnicma paravojnih formacija tzv. "SAO Krajina", prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje. (26. 4. 2011.)

Kako se radi o teškom zločinu na štetu nemoćnih osoba tako po zahtjevu državnog odvjetništva policija provodi kriminalistička istraživanja, tijekom kojih je do sada ispitan veći broj osoba ali unatoč naporima još uvijek se ne zna identitet počinitelja zločina. Također je zatražena pretraga Baze podataka MKSJ u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi nam pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina. Do sada nadležno državno odvjetništvo nije primilo relevantnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja. 
S obzirom na težinu i odioznost počinjenog zločina i dalje se istraživanjima u ovom predmetu daje poseban značaj kako bi počinitelji bili otkriveni.