Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Odgovor na upite

Povodom upita novinara glede istupa i izjava u sredstvima javnog priopćavanja o pogibiji novinara HTV-a Gordana Lederera kod Hrvatske Kostajnice 9. kolovoza 1991., a radi točnog informiranja javnosti, objavljujemo sljedeće priopćenje. (19. 8. 2011.)

Kazneni predmet protiv M. Z. (1963.) otvoren je u rujnu 1991. zbog kaznenog djela oružane pobune iz čl. 236. f  KZRH u kojem ga se tereti da je, pored ostaloga, navedenog dana ispalio više hitaca na patrolu policijske stanice Kostajnica sa kojima se nalazila i ekipa HTV-a Zagreb pri čemu je snimatelj HTV-a Gordan Lederer zadobio mnogostruke ozljede od kojih je preminuo na putu do bolnice u Zagrebu. Predmet je početkom listopada 1992. godine ustupljen tada nadležnom Vojnom tužiteljstvu Zagreb. Vojni sud u Zagrebu je u navedenom predmetu rješenjem od 7. listopada 1996. primjenom Zakona o općem oprostu protiv okrivljenog M. Z. obustavio kazneni postupak.

Vojno tužiteljstvo je potom o tome izvijestilo Policijsku upravu Sisak, na temelju čega je Policijska uprava Sisačko-moslavačka početkom siječnja 1997. godine podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu protiv M. Z. za isti događaj, sada ga kvalificirajući kao kazneno djelo ubojstva iz čl. 34. st. 2. t. 2. KZ-a RH na štetu Gordana Lederera. Temeljem te kaznene prijave Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je podnijelo istražni zahtjev protiv M. Z. zbog navedenog kaznenog djela te je nakon završene istrage 16. ožujka 1999. podiglo optužnicu protiv okrivljenog M. Z. zbog kaznenog djela ubojstva iz čl. 90. KZ-a. Županijski sud u Sisku je 26. studenog 1999. donio presudu kojom je okrivljeni  M. Z. u odsutnosti proglašen krivim za navedeno kazneno djelo te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.
Povodom žalbe optuženog M. Z., Vrhovni sud Republike Hrvatske je po službenoj dužnosti 18. rujna 2002. donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena te na temelju čl. 353. t. 5. Zakona o kaznenom postupku protiv M. Z. optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari odnosno jer je protiv istoga Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak.
Povodom posljednjih javnih istupa i navoda u medijima o pogibiji Gordana Lederera, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 10. kolovoza zatražilo od Policijske uprave Sisačko-moslavačke obavljanje razgovora s Ivicom Pandžom Orkanom u cilju utvrđivanja i provjere svih okolnosti tog događaja.