Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitano troje osumnjičenika i doneseno rješenje o provođenju istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskih državljana (1983., 1990. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja ljudima iz čl. 106. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz čl. 158. st. 5. KZ-a, omogućavanja trošenja droga iz čl. 191. st. 2. KZ-a, povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 1. KZ-a i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a. (23. 1. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik tijekom 2013. do prosinca 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske; u svrhu počinjenja imovinskih kaznenih djela; prilagodio torbu obloživši je aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predao ju djeci radi počinjenja kaznenih djela krađe, od kojih bi potom preuzimao otuđene predmete i dio prodavao zainteresiranim kupcima, a dio mijenjao za drogu. Osnovano se sumnja da je od 2015. do siječnja 2017. godine počeo druženje s djecom (štićenici domova za djecu) odnosno organizirao zajedničke večernje izlaske, omogućavao im i davao na trošenje drogu te, u odnosu na takve emocionalno nestabilne osobe, stvorio stanje ovisnosti o sebi koristeći u pojedinim slučajevima prijetnje i fizičko nasilje. Na opisani način, osnovano se sumnja, stvorio je grupu koju je iskorištavao i usmjeravao na počinjenje imovinskih kaznenih djela. Postoji osnovana sumnja i da je od 2013. do travnja 2016. godine ostvario druženje s djetetom (2001.) na način da joj je davao novac, poklone i drogu marihuanu te, nakon što je stekao njezino neograničeno povjerenje, s njom imao spolne odnose.

Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenica tijekom 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske prilagodila torbu obloživši je aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predala ju djeci radi počinjenja kaznenih djela krađe te potom od njih preuzimala otuđene predmete, a zatim dio prodavala zainteresiranim kupcima, a dio mijenjala za drogu. Osnovano se sumnja i da je od srpnja 2016. do 14. prosinca 2016. svoje dijete (2008.) tijekom dana i noći ostavljala s osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju i da je u nazočnosti svog djeteta učestalo uzimala drogu marihuanu te se nije dostatno brinula o njegovoj prehrani.

Postoji osnovana sumnja da je trećeokrivljenik od studenog 2016. do 17. siječnja 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske od prvookrivljenika primao narudžbe za prodaju droge marihuana za razne novčane iznose koju je trećeokrivljenik dostavljao osobno ili putem nepoznate osobe na kućnu adresu ili bi je prvookrivljenik preuzimao osobno. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Splitu pretragom trećeokrivljenikova stana, policijski službenici su pronašli sto grama droge marihuana i digitalnu vagu za precizno mjerenje s tragovima karakterističnim za drogu marihuanu.

Ovo državno odvjetništvo predložilo je da se protiv prvookrivljenika i drugookrivljenice odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i protiv oboje okrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv drugookrivljenice zbog opasnosti od ponavljanja djela.
Protiv rješenja kojim se odbija prijedlog ovog državnog odvjetništva podnesena je žalba vijeću Županijskog suda u Splitu.