Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispravak netočne informacije objavljene u jednom tjedniku

U tekstu pod naslovom "Marijan Primorac se može kazneno goniti zbog nesreće koju je skrivio njegov sin" objavljenom u Makarskoj kronici od utorka 15. veljače 2011. netočno se navodi da je državno odvjetništvo počinilo ogromne propuste neprocesuiranjem Marijana Primorca zbog prometne nesreće koju je 22. listopada 2002. u Makarskoj skrivio njegov tada maloljetni sin Ivan Primorac, a u kojoj su smrtno stradale Ana Andrijašević i Kata Erceg. (22. 2. 2011.)

Činjenica je da je državno odvjetništvo već prilikom pokretanja kaznenog postupka prema tada maloljetnom Ivanu Primorcu tijekom 2002. godine razmatralo pitanje moguće odgovornosti roditelja tog maloljetnika, ali je zaključeno da njihove odgovornosti nema.
Iako je do sada u više navrata objavljivano u sredstvima javnog priopćavanja, još jednom želimo skrenuti pozornost na odlučnu činjenicu da je maloljetnik Ivan Primorac u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio 17 godina i 10 mjeseci i da je imao položen vozački ispit "B" kategorije. Drugim riječima, maloljetnik Ivan Primorac bio je osposobljen za upravljanje motornim vozilima, ali mu vozačka dozvola nije mogla biti izdana zbog nenavršenih 18 godina života.
Imajući upravo u vidu činjenicu da je maloljetnik bio osposobljen za upravljanje motornim vozilom i da se radi o osobi koja s obzirom na svoju životnu dob sukladno odredbama Kaznenog zakona samostalno odgovara za svoj učin i propuste te dosljedno tome nema odgovornosti njegovih roditelja.