Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Mladen Bajić nije potpisao "istražni nalog" niti je bio vojni tužitelj

U tekstu objavljenom pod naslovom "Proslava 72. bojne Vojne policije: Lora mučilište? Ništa od toga!" od  subote, 10. prosinca 2011. na internetskom portalu index.hr je objavljena netočna informacija vezano za predmet "Lora" Županijskog državnog odvjetništva u Splitu odnosno objavljeno je kako su civili dovedeni u Loru "temeljem istražnog naloga koji je kao vojni tužitelj potpisao Mladen Bajić." (12. 12. 2011.)

Nije točan navod da je Mladen Bajić potpisao "istražni nalog" niti da je bio vojni tužitelj. Slijedom već ranije objavljenih priopćenja, ponavljamo kako Mladen Bajić nije potpisao nikakav nalog za dovođenje uhićenih u Loru.
U priopćenju od 26. lipnja 2010. objavljeno je kako je postupajući po kaznenoj prijavi Vojne policije, Vojno tužiteljstvo podnijelo istražni zahtjev protiv 44 osobe zbog kaznenog djela oružane pobune. Postupajući po tom istražnom zahtjevu istražni sudac Vojnog suda u Splitu je donio rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora protiv privedenih osoba. U rješenju je istražni sudac izrijekom naveo da se okrivljenici po uhićenju odmah trebaju privesti u Okružni zatvor Split.
Temeljem tog rješenja pripadnici Vojne policije uhitili su osmoricu osumnjičenika, ali umjesto u Okružni zatvor, odveli su ih, suprotno navedenom rješenju istražnog suca, u Vojni zatvor Lora u Splitu. Tek nakon dva dana i to nakon što su u Vojnom zatvoru Lora na smrt pretučeni Nenad Knežević i Gojko Bulović, ostali osumnjičenici su prebačeni u Okružni zatvor Split, gdje su svi i trebali biti dovedeni. Do tada ni vojni tužitelj, a niti vojni istražni sudac nisu bili obaviješteni da je ovih osam osoba lišeno slobode i privedeno u Vojni zatvor Lora, gdje je došlo do ovih posljedica.