Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Netočni navodi zastupnice Mirele Holy

Tijekom današnjeg aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru zastupnica Mirela Holy prozvala je Državno odvjetništvo s pitanjem kako je moguće da je Državno odvjetništvo početkom 2010. godine odbacilo njenu kaznenu prijavu vezano za sanaciju azbestnog otpada a potom krajem 2010. se doznalo kako su DORH i USKOK utvrdili nezakonitosti. (26. 1. 2011.)

Napominjemo, njena kaznena prijava iz 2008. godine odnosila se na kaznena djela protiv okoliša, a u predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta okrivljenom V. M. se stavljaju na teret koruptivna kaznena djela uključujući i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.
Naime, zastupnici Mirela Holy i Daniel Mondekar su podnijeli 21. srpnja 2008. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske "Zahtjev da se pokrene kazneni postupak zbog teških kaznenih djela protiv okoliša prilikom "sanacije" (dekontaminacije) azbestnog otpada iz kruga tvornice Salonit d.d. Vranjic u stečaju te drugih kaznenih djela – kaznena prijava", odnosno zbog nepravilnosti u procesu sanacije azbestnog otpada čime da su ugrozili okoliš te život i zdravlje većeg broja ljudi.
Spomenuta kaznena prijava podnijeta je protiv tri odgovorne osobe u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i ista je putem Županijskog državnog odvjetništva u Splitu dostavljena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je zatražilo i provelo izvide.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu svojim je rješenjem od 22. siječnja 2010. odbacilo spomenutu kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv okoliša iz čl. 262. st. 1. u svezi s čl. 252. st 2. i 1. Kaznenog zakona i dr. jer ne postoji osnovana sumnja da bi isti svojim ponašanjem ostvarili obilježje navedenog kaznenog djela a s obzirom na rezultat provedenih izvida niti nekog drugog kaznenog djela.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 24. veljače 2010. o toj odluci obavijestilo i podnositelje prijave.