Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Nisu točni navodi da nadležna državna odvjetništva ne djeluju

U jednim dnevnim novinama je objavljen tekst pod naslovom "SDP: Neka se utvrdi i odgovornost DORH-a" i navod iz priopćenja Gradskog odbora SDP-a Sinj: "Pozivamo nadležna državna tijela da utvrde odgovornost DORH-a zbog svoje neodgovarajuće uloge i nedjelovanja u okončanju ove kriminalne afere". Navodi koji se odnose na nepostupanje državnog odvjetništva u svezi nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju u trgovačkim društvima Autoprijevoz Sinj i Promet Makarska, kao i u odnosu na nezakonito postupanje u postupku restrukturiranja i konsolidacije  trgovačkog društva Autoprijevoz Sinj, nisu točni. (4. 12. 2012.)

Nije točno da nadležna državna odvjetništva nisu djelovala i nisu postupala, a o postupanju nadležnih državnih odvjetništava su ranije objavljivana priopćenja na internetskoj stranici te su time i dostupna autorima priopćenja koji s netočnim informacijama istupaju u javnosti.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo Županijskom sudu u Splitu 18. ožujka 2011. istražni zahtjev protiv osumnjičenih hrvatskih državljana (1958., 1962., 1946. i 1958.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi sa st. 1. al. 4. i 6. Kaznenog zakona. Protiv osumnjičenika je 15. srpnja 2012. donijeto rješenje o provođenju istrage zbog predmetnih kaznenih djela i istraga je u tijeku.
Općinsko državno odvjetništvo u Sinju je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Sinju 24. listopada 2010. optužnicu  protiv okrivljenika A. B. (1958.), I. L. (1950.), V. B. (1962.), M. J. (1946.), pravne osobe trgovačkog društva Autoprijevoz Sinj d.o.o. Sinj predstavnika J. J. (1958.) i trgovačkog društva Promet Makarska d.o.o. Makarska predstavnika P. B. (1951.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. st. 1. t. 6. KZ-a te u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Navedena optužnica je pravomoćna i u tijeku je glavna rasprava pred Općinskim sudom u Sinju.
Ujedno, Općinsko državno odvjetništvo u Sinju provodi izvide u predkaznenom postupku u svezi restrukturiranja i financijske konsolidacije trgovačkog društva Autoprijevoz Sinj, od strane trgovačkog društva Promet Makarska.