Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Odgovor na objavljene informacije

U jednom je dnevnom listu objavljen članak u kojem se proziva te govori o predmetima iz nadležnosti ovog državnog odvjetništva i nižih općinskih državnih odvjetništava. Radi točnog informiranja priopćujemo kako Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide po kaznenoj prijavi tvrtke Fizos protiv sindikalnih čelnika spomenutih u članku. (20. 5. 2010.)
Isto tako, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je žurno zatražilo provođenje izvida po dvije kaznene prijave Hrvatske udruge sindikata i Sindikata radnika Dalmacije HUS Split zaprimljenih tijekom veljače i svibnja 2010. godine protiv jednog od stečajnih upravitelja i službenih osoba koje sudjeluju u postupku stečaja tvrtke Salonit, a vezano za izbor izvođača radova za dekontaminaciju i sanaciju prostora tvornice Salonit.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je postupajući po kaznenoj prijavi tvrtke Trgovine gradnje d.o.o. Zagreb i GT Prijevoz d.o.o. Tomislavgrad, zaprimljene 10. svibnja 2010. protiv jednog od stečajnih upravitelja i odgovornih osoba banke i banke kao pravne osobe, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona u svezi nezakonitosti u poslovanju Salonit d.d. u stečaju zatražilo od Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Odjela gospodarskog kriminaliteta provođenje izvida te pribavljanje relevantne dokumentacije.
Napominjemo da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu već ranije, pred Županijskim sudom u Splitu, podiglo dvije optužnice protiv hrvatskog državljanina J. Ć. (1956.) i više odgovornih osoba Salonita d.d. i dr. zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. i dr. KZ-a. Obje optužnice su stupile na pravnu snagu te su spojene radi vođenja jedinstvenog postupka.
Ujedno, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Splitu podiglo optužnicu protiv J. Ć. i drugih osoba zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i dr.
Slijedom svega navedenog, razvidno je da je državno odvjetništvo podjednako žurno postupalo po svim zaprimljenim kaznenim prijavama.