Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Predstavnik otpuštenih radnika izviješten o radu na predmetima Autoprijevoza d.d. Sinj

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić primio je predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića koji je u ime četvorice otpuštenih radnika "Autoprijevoza Sinj" izviješten o radu nadležnih državnih odvjetništava na predmetima vezanim uz to trgovačko društvo. (17. 11. 2011.)

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon što je nadležni odjel Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveo izvide, 18. ožujka 2011. podnijelo istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana J. J. zbog devet kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi s st. 1. Kaznenog zakona, te protiv V. B. i M. J. zbog sedam kaznenih djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi sa st.  1. KZ-a. Protiv osumnjičenog A. B. je podnijet istražni zahtjev zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici spomenutim kaznenim djelima pribavili protupravnu imovinsku korist od oko 6.000.000,00 kuna trgovačkom društvu Promet Makarska d.o.o., a na štetu Autoprijevoza Sinj d.o.o. Od Istražnog centra Županijskog suda u Splitu požureno je  postupanje po podnijetom istražnom zahtjevu, a istraga još uvijek nije otvorena.
Općinsko državno odvjetništvo u Sinju je, nakon provedene istrage, 24. listopada 2010. podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana A. B., I. L., V. B. i M. J. zbog dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a. Navedenim kaznenim djelima okrivljenike se tereti da bi pribavili protupravnu imovinsku korist trgovačkom društvu Promet Makarska d.o.o. u iznosu od oko 10.000,000,00 kuna, a na štetu Autoprijevoza Sinj d.o.o. Optužnicom se tereti trgovačko društvo Autoprijevoz d.o.o. iz Sinja i Promet Makarska d.o.o. iz Makarske zbog kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. t. 6. u svezi sa st. 2. KZ-a i u svezi sa čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih poslova za kaznena djela. Navedena optužnica postala je pravomoćna 12. rujna 2011., a glavna rasprava još nije zakazana.
Temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Sinju, Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske, provodi i daljnje izvide radi utvrđivanja eventualno i drugih nezakonitosti vezano za poslovanje Autoprijevoza Sinj d.o.o. iz Sinja, a koji su i dalje u tijeku.