Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Tekst ispravka objavljene netočne informacije

U dnevnom listu Slobodna Dalmacija od četvrtka, 6. listopada 2016., je objavljen članak pod naslovom "Blagaić je nadigrao Erste banku" i nad naslovom "Novčarska kuća je splitskom poduzetniku, zbog duga, blokirala račune i aktivirala hipoteku na zemljište, nakon čega su "zaradili" optužnicu državnog odvjetništva. Sada su svi problemi izglađeni…" i podnaslovom "Postignuta nagodba u sporovima "teškim" 600 milijuna kuna".
S obzirom da su u navedenom članku objavljene netočne i neprovjerene informacije, uredniku je upućen tekst ispravka radi objave sukladno Zakonu o medijima koji objavljujemo u cijelosti. (6. 10. 2016.)

U objavljenom članku naveden je niz netočnih podataka, između ostalog, i zasebno istaknuti tekst "čini se da je banka prilično podcijenila Blagaića, a pogotovo njegove veze s nizom najutjecajnijih ljudi u državi, koje su izišle na vidjelo kada je Tužiteljstvo stalo na njegovu stranu i podignulo optužnicu protiv banke". Ujedno, u članku je objavljeno da se "obustava kaznenog postupka vremenski poklapa s Facebook objavom šefa Živog zida i Blagaićeva prijatelja Ivana Vilibora Sinčića, koji je za njihova zajedničkog ljetnog druženja baš u srpnju ove godine napisao…".

Čitatelji i javnost su pogrešno informirani o utjecaju Vicenca Blagaića na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je u konkretnom slučaju podiglo i zastupalo optužnicu. 

Radi točnog informiranja, ističemo da je Erste banka u konkretnom slučaju bila optužena zbog kaznenog djela odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne iz članka 262. stavak 1. Kaznenog zakona za koje se kazneni postupak pokreće i vodi isključivo na prijedlog oštećenika za kazneni progon protiv određene osobe. Kada oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon određene osobe, bilo fizičke ili pravne, a državni odvjetnik utvrdi postojanje osnovane sumnje da je ta osoba počinila kazneno djelo, tada dolazi do pokretanja kaznenog postupka. Od posebne je važnosti činjenica da je tijekom trajanja kaznenog postupka, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, oštećenik ovlašten u svakom trenutku povući takav prijedlog. U takvim okolnostima državni odvjetnik više nije ovlašteni tužitelj i sud donosi odluku kojom se obustavlja kazneni postupak.

U konkretnom slučaju, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je temeljem prijedloga Vicenca Blagaića za kazneni progon Erste banke; koji je podnesen 16. veljače 2012.; prikupilo dokaze temeljem kojih je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Erste banka počinila kazneno djelo iz članka 262. stavak 1. Kaznenog zakona, te je isto državno odvjetništvo 18. listopada 2013. protiv Erste banke podiglo optužnicu koja je pred Općinskim sudom u Splitu potvrđena 13. ožujka 2013.

Činjenica je da je oštećenik Vicenco Blagaić tijekom postupka, na raspravi pred Općinskim sudom u Splitu, 6. srpnja 2016. odustao od prijedloga za daljnji kazneni progon protiv optužene Erste banke slijedom čega državni odvjetnik više nije bio zakonom ovlašteni tužitelj u postupku, zbog čega je Općinski sud u Splitu, uslijed postojanja ovih procesnih smetnji za daljnje vođenje kaznenog postupka, obustavio taj postupak. 

Slijedom svega navedenog, postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu u ovom kaznenom postupku je opravdano i utemeljeno na zakonu.