Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv R. D. zbog zlouporabe opojnih droga, izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina R. D. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. Kaznenog zakona, izbjegavanja carinskog nadzora iz čl. 298. st. 1. KZ-a, te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 1. KZ-a. (7. 10. 2009.)

Okrivljenika se tereti da je od studenog 2008. do 2. rujna 2009. u svojoj kući u Šemovcu; u cilju proizvodnje opojne droge marihuane za daljnju prodaju; posijao 50 sjemenki indijske konoplje u posudama za cvijeće, nakon čega su 42 iznikle biljke narasle do visine od 1,5 m do 2,4 m, ukupne težine 50 kg. Ujedno ga se tereti da je neutvrđenog dana u studenom 2008. godine unio u Republiku Hrvatsku iz Republike Austrije 50 sjemenki indijske konoplje koje je prilikom kontrole carinskih djelatnika sakrio kako ne bi bile pronađene. Tereti ga se i da je u svojoj kući, na ormaru u dječjoj sobi, čuvao automatsku pušku M 70 čije je držanje građanima zabranjeno.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 4. ZKP-a.