Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Naloženo proširenje istrage i produljen istražni zatvor protiv 52-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je naložilo proširenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 3. i 1. KZ-a i kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, te protiv trgovačkog društva zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a u svezi st. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (13. 10. 2012.)
Postoji osnova sumnje da je 52-godišnjak od 2008. do svibnja 2012. godine kao direktor osumnjičenog trgovačkog društva naložio da se novac ustezan od plaća zaposlenika za kupljenu robu od društva u visini od preko 344.000,00 kuna knjigovodstveno prikaže kao njegova pozajmica društvu, pa mu je društvo isplatilo navedeni iznos kao povrat nepostojeće pozajmice.
Nadalje, postoji osnova sumnje da je naložio da se gotovinski utršci u iznosu od preko 1.240.000,00 kuna ostvareni redovnim poslovanjem društva ne polažu na račun društva već da se predaju njemu na ruke te da se njegovo dugovanje društvu od preko 1.700.000,00 kuna za radove koje mu je izvelo društvo plati temeljem ugovora o cesiji kojim je za taj iznos smanjeno njegovo postojeće potraživanje prema društvu, pa je tako namirio svoje postojeće potraživanje prema društvu, iako obračunsko plaćanje nije bilo dopušteno jer je račun društva bio u blokadi.
Postoji osnova sumnje da je 52-godišnjak od lipnja 2011. do svibnja 2012. godine kao direktor osumnjičenog trgovačkog društva prodao sebi, povezanim društvima i drugom trgovačkom društvu, 17 vozila i poslovnu zgradu, sve vlasništvo osumnjičenog društva, određujući  kupoprodajne cijene u iznosima znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti, čime je sebi i drugim kupcima pribavio ukupnu imovinsku korist od najmanje 1.700.000,00 kuna.
Osumnjičeni 52-godišnjak se ujedno tereti da je u rujnu 2011. godine ugovorio poslovni odnos s oštećenim trgovačkim društvom obećavajući uredno ispuniti ugovorene obveze plaćanja preuzete robe, a što nije namjeravao učiniti, čime je to društvo, a neplaćanjem mu potraživanja koja su nastala iz tog odnosa; u uvjerenju kako će mu ista biti plaćena; oštetio za iznos od preko 169.000,00 kuna, za koji je iznos ujedno osumnjičeno društvo pribavilo nepripadnu korist.
Rješenjem suca istrage protiv prvoosumnjičenika je produljen istražni zatvor.