Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv B. O., D. N. i D. D. zbog zlouporaba opojnih droga i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskih državljana B. O. (1988.), D. N. (1980.) i D. D. (1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. KZ-a, pomaganja u zlouporabi opojnih droga iz čl. 173. st. 2. KZ-a u svezi čl. 38. KZ-a i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 301. st. 1. KZ-a. (16. 10. 2009.)

Okrivljene B. O. i D. N. se tereti da su od svibnja 2009. pa nadalje, u unajmljenom stanu u Varaždinu, a radi proizvodnje veće količine marihuane za daljnju prodaju, nabavili specijalne sjemenke indijske konoplje i opremu za njen uzgoj, posijali ih u 47 drvenih kutija i u 23 plastične posude, te ih uzgajali u specijalno stvorenim uvjetima uz uporabu neonskih lampi, zemlje specifičnog sastava, aditiva i drugih specijalnih uređaja za uzgoj.
Okrivljenog B. O. ujedno se tereti da je 14. kolovoza 2009. u Varaždinu posjedovao 230 grama opojne droge marihuane radi daljnje preprodaje. Okrivljenom D. N. se stavlja na teret da je u lipnju 2009. pomogao okrivljenom B. O. kod kupnje i spremanja droge tako što je svojim automobilom prevezao veću količinu hašiša i sakrio ga u vikendici u Dragoslavcu, a zatim u svojoj kući u Mačkovcu, te mu dao 5.000,00 kuna i odvezao ga u Njemačku gdje je B. O. platio kupljeni hašiš. Ujedno, okrivljenog D. D. se tereti da je u kolovozu 2009. pomogao okrivljenima B. O. i D. N. tako što je u unajmljenom stanu u Varaždinu zajedno s njima porezao sve uzgojene stabljike indijske konoplje i sakrio ih u vikendici u Dragoslavcu.
Protiv okrivljenog B. O. predloženo je produljenje pritvora po čl. 102. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog posebno teških okolnosti djela u vidu velike količine droge koja izaziva opasnost za zdravlje većeg broja ljudi.