Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage – dopuna priopćenja od 16. veljače 2016.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, na temelju kaznene prijave i posebnog izvješća Policijske uprave vukovarsko-srijemske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1997., 1994. i 1987.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva iz čl. 111. t. 4. u svezi čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona, te protiv trećeokrivljenika (1987.) i zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a. (17. 2. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su trojica okrivljenika 14. veljače 2016. u Vukovaru, počinili navedeno kazneno djelo na štetu oštećenika (1996.) te da je trećeokrivljenik istoga dana počinio kaznena djela oštećenja tuđe stvari na štetu hrvatskog državljanina (1997.) i kazneno djelo iz čl. 331. st. 1. KZ-a držanjem oružja čije je posjedovanje građanima zabranjeno. 
Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu, a povodom prijedloga državnog odvjetnika, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru odredio je istražni zatvor protiv trećeokrivljenika zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela.
U odnosu na drugookrivljenika, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. t. 2. ZKP-a te mu je odredio mjeru opreza iz čl. 98. st. 2. t. 3. ZKP-a, a državno je odvjetništvo podnijelo žalbu protiv tog rješenja zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.