Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Ispravak netočne informacije

HINA je 24. listopada 2011. objavila tekst vezano za Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u kojem se, između ostalog, navodi da je "HDLSKL u zadnjih deset godina podnio DORH-u niz tužbi za ratne zločine, ali da na osnovu njih nitko nije optužen". (31. 10. 2011.)

Podsjećamo kako je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske 17. kolovoza 2011. objavljen prikaz poduzetih radnji u vezi pokrenutih kaznenih postupaka zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima na teritoriju Republike Hrvatske i izvan njezina teritorija. Napominjemo da su u tom prikazu obuhvaćeni podaci i radnje u logorima za koje su prijave podnijete i od strane HDLSKL-a, te da su protiv više osoba pokrenuti kazneni postupci (pokrenuta istraga, podignute optužnice, neke su osobe osuđene).
Također, podsjećamo kako je posljednji podatak objavljen u dopuni priopćenja od 12. listopada 2011. kako su podaci i dokazi iz optužnice protiv dvojice državljana Republike Srbije A. V. (1938.) i M. Ž. (1949.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. u vezi s čl. 28. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. u vezi s čl. 28. OKZ-a RH, počinjenih u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška; sukladno odredbama Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaključilo s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije poslani tom Tužilaštvu na razmatranje radi mogućeg poduzimanja progona u Republici Srbiji.