Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnesena žalba na presudu zbog odluke o uvjetnoj osudi

Na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zadru vijeće Županijskog suda u Zadru je 10. travnja 2015. objavilo presudu kojom je 48-godišnju hrvatsku državljanku proglasilo krivom zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u vezi st. 3. i 1. KZ/97, a 51-godišnjeg hrvatskog državljanina proglasilo krivim zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u vezi st. 3. i 1. i u vezi čl. 37. KZ/97. (18. 5. 2015.)
Nepravomoćnom presudom prvookrivljenici je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, a drugookrivljeniku kazna zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine. Vijeće je prihvatilo u cijelosti imovinskopravni zahtjev oštećene javne ustanove.
Državno odvjetništvo je po primitku pisanog otpravka presude podnijelo žalbu zbog odluke o uvjetnoj osudi budući da prema stavu državnog odvjetništva sankcije izrečene optuženicima, s obzirom na težinu kaznenog djela, su preblage i ne mogu ostvariti svrhu kažnjavanja.

Podsjetimo, prvookrivljenicu se tereti da je od 5. travnja 2005. do 22. srpnja 2010. u Starigradu-Paklenica kao ravnateljica javne ustanove omogućila drugookrivljeniku korištenje kreditne kartice koju je on trebao predati kada mu je prestala dužnost ravnatelja te javne ustanove, a što on nije učinio, nego je karticu koristio za plaćanje računa po ugostiteljskim objektima, benzinskim postajama i drugim prodavaonicama. Ujedno, tereti ju se da je u istom svojstvu omogućila drugookrivljeniku sufinanciranje poslijediplomskog znanstvenog rada na koje on nije imao pravo jer mu je prestalo svojstvo zaposlenika u toj ustanovi a što je za posljedicu imalo da je drugookrivljenik stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od 81.246,94 kune.