Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnesena žalba protiv presude zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te odluke o kazni i uvjetnoj osudi

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru kojom su prvooptuženik (1991.) i drugooptuženi maloljetnik (1996.) proglašeni krivima zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. toč. 5.  u vezi čl. 153. st. 1. i čl. 152. st. 1. Kaznenog zakona te je prvoooptuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, a drugooptuženik osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež. (27. 9. 2016.)

Istom presudom krivima su proglašeni trećeoptuženi maloljetnik (1995.), četvrtooptuženik (1994.) i petooptuženi maloljetnik (1997.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. toč. 5. u vezi čl. 152. st. 1. KZ-a te je obojici maloljetnika primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež izrečen pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora i odgojna mjera pojačane brige i nadzora, dok je četvrtooptuženik za ovo kazneno djelo osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Ovo državno odvjetništvo je podnijelo žalbu protiv presude zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi smatrajući kako izrečene kazne i uvjetne osude nisu primjerene težini kaznenog djela i okolnostima pod kojima je kazneno djelo počinjeno. Žalba je podnesena u odnosu na trećeoptuženika, četvrtooptuženika i petooptuženika zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom da su oni proglašeni krivima zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. toč. 5. u vezi čl. 152. st. 1. KZ/11,  a ne zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. toč. 5. u vezi čl. 153. st. 1. i čl. 152. st. 1. KZ/11, a za to kazneno djelo je bila podignuta optužnica protiv ovih optuženika.