Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Priopćenje povodom izjava vezano za Škabrnju

Povodom izjava kako nitko nije procesuiran za zločin u Škabrnji, podsjećamo na ranije objavljena priopćenja te objavljujemo dodatno priopćenje. (18. 11. 2014.)
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 31. prosinca 2013. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osam osumnjičenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su, kao pripadnici JNA i pridruženih joj TO; protivno propisima ratnog i humanitarnog prava; nakon što su izvršeni napadi na sela i gradove te mjesta u zadarskom zaleđu, po postrojbama kojima su zapovijedali, dopustili i ostavili bez sankcija, ubijanje, mučenje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu, uništavanje njihove imovine, iako su znali da su se događala ubojstva, mučenja i nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu te nisu poduzeli mjere kako bi to spriječili već su tolerirali postupke svojih podređenih, što je počinitelje, vojnike i policajce kojima su oni zapovijedali, dodatno motiviralo da tako postupaju.
U razdoblju u kojem su obnašali položaj zapovjednika je bio ubijen velik broj civila, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo, nanošene su mu velike patnje i ozljede, počinjena su silovanja, civili su se raseljavali zastrašivanjem i terorom, uzimanjem talaca, te su protuzakonito bili zatvarani i uništavana i prisvajana je imovina civila.
Tako su, između ostalog, 18. studenog 1991. u Škabrnji, postrojbe i vojnici kojima su oni zapovijedali bez ikakvog razloga isključivo s ciljem da zastraše i protjeraju stanovništvo tijekom napada na mjesto ubili veći broj civilnih osoba a 19. studenog 1991. u Nadinu je usmrćen veći broj civila. 
S obzirom da se sedam osumnjičenika nalazi na području Republike Srbije, zatraženo je njihovo ispitivanje putem redovne međunarodne pravne pomoći u Srbiji, dok je u odnosu na jednog osumnjičenika koji prebiva u Bosni i Hercegovini zatraženo njegovo ispitivanje u toj zemlji.