Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Vrhovni sud Republike Hrvatske ocijenio osnovanim zahtjev za zaštitu zakonitosti

Vrhovni sud Republike Hrvatske je odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetnika Republike Hrvatske donio presudu kojom je utvrdio da je pravomoćnom oslobađajućom presudom Županijskog suda u Zadru od 27. svibnja 2010. povrijeđen zakon u korist okrivljenika A. K., bivšeg voditelja Trgovačkog centra Interspar, protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo Općinskom sudu u Zadru optužni prijedlog zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114. Kaznenog zakona. (29. 11. 2011.)

Naime, nakon što je u emisiji "Provjereno" NOVA TV istupila djelatnica navedenog trgovačkog centra s optužbama za seksualni mobbing podnijet je spomenuti optužni prijedlog kojim mu se stavlja na teret da je postupajući protivno odredbama Zakona o radu, umjesto da joj kao nadređeni osigura dostojanstvene uvjete rada, spolno uznemiravao jednu od djelatnica navedenog trgovačkog centra.
Nakon provedene glavne rasprave Općinski sud u Zadru je osudio navedenog okrivljenika na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci da bi Županijski sud u Zadru kao drugostupanjski sud odlučujući povodom žalbe okrivljenika oslobodio ga optužbe s obrazloženjem da je prvostupanjski sud povrijedio zakon na štetu okrivljenika s obzirom da mu se inkriminira događaj koji bi spadao u prekršajnu, a ne u kaznenu zonu odgovornosti.
Protiv ovakve odluke Županijskog suda u Zadru, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti navodeći da je Županijski sud u Zadru povrijedio zakon u korist okrivljenika te da bi se u njegovom ponašanju ostvarila obilježja inkriminiranog mu kaznenog djela.
Vrhovni sud Republike Hrvatske taj je zahtjev ocijenio osnovanim i donio presudu kojom je prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetništva te utvrdio da je upravo Županijski sud u Zadru svojom odlukom povrijedio Kazneni zakon u korist okrivljenika.