Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Činjenice o kaznenom predmetu protiv Rahima Ademija i Mirka Norca Keve

Kazneni postupak protiv osuđenika Rahima Ademija i Mirka Norca Keve je pokrenut u Republici Hrvatskoj temeljem potvrđene optužnice Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 30. srpnja 2004. broj: IT-04-78, a podignute na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage haških istražitelja. Rezultati te istrage bili su osnov na kojem je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, preuzimajući ustupljeni nam kazneni predmet protiv Rahima Ademija i Mirka Norca Keve, podiglo optužnicu prilagođenu kaznenom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a sukladno inkriminacijama iz spomenute haške optužnice. Navode iz optužnice ovo je državno odvjetništvo zastupalo kako tijekom glavne rasprave tako i u žalbenom postupku protiv prvostupanjske presude, koja se također dijelom temelji na dokazima pribavljenim od strane haških istražitelja. (19. 3. 2010.)

Slijedom navedenog, neutemeljeni su objavljeni navodi da je kazneni postupak protiv Rahima Ademija iskonstruiran u Republici Hrvatskoj odnosno da bi bio žrtva monitranog kaznenog postupka.
Ujedno, netočan je navod iz priopćenja jedne udruge kako "tužilaštvo nije ispoljilo interesovanje za otkrivanje i kažnjavanje ostalih komandanata i neposrednih izvršilaca zločina u Medačkom Džepu" budući da nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od listopada 2002. godine, neovisno od istrage haških istražitelja, kontinuirano koordinira kriminalističko istraživanje policije u pravcu utvrđivanja identiteta neposrednih počinitelja kaznenih djela ratnih zločina tijekom vojne operacije "Džep '93" pri čemu se provjeravaju i podaci izneseni tijekom pravomoćno okončanog postupka.
Ovo državno odvjetništvo će, s obzirom na odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, razmotriti pravomoćnu presudu te razmotriti učinke koje ta presuda daje državnom odvjetniku za daljnje državnoodvjentičko postupanje. O odluci će javnost biti pravovremeno obaviještena sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu.