Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Daljnji izvidi i kriminalistička istraživanja nisu "igrokaz oko komisije"

Netočni su i neistiniti navodi novinara portala Index.hr o tome da državno odvjetništvo u slučaju Kamensko "puca" pod medijskim pritiskom u slučaju Kamensko. Državni odvjetnici ne pucaju pod medijskim pritiskom već postupaju sukladno zakonskim odredbama. (25. 11. 2011.)

Netočni su navodi pisca članka "Sada je sasvim jasno, Mladen Bajić pukao je pod medijskim pritiskom i to mu nije prvi put!" u kojem se tvrdi da je državno odvjetništvo "lagalo" kada je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 15. studenog 2011. predstavnicima radnica Kamenskog te čelniku Udruge Pravo na grad Teodoru Celakoskom rekao "kako nisu dobili izvještaje o istražnim radnjama koje je policija napravila" te da su im "ruke vezane".
Imenovani su pisano obaviješteni kako je temeljem kaznene prijave radnica Kamenskog d.d. u stečaju i Udruge Pravo na grad pokrenut postupak protiv A. C. zbog kaznenog djela zlouporabe iz čl. 337. st. 1. Kaznenog zakona u kojem je u tijeku rasprava pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, dok se u kaznenom predmetu protiv D. R. zbog kaznenog djela zlouporabe stečaja iz čl. 282. st. 1. i 2. Kaznenog zakona provode dokazne radnje.
Predstavnice radnika kao i javnost pisano su izviješteni također  o još dva predmeta vezana za Kamensko d.d. u stečaju. Riječ je o kaznenom predmetu protiv D. R. zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona u kojem je u tijeku sudska istraga. Ujedno, izvješteni su i o predmetu protiv A. C. zbog kaznenog djela iz čl. 626. st. 1. t. 2. Zakona o trgovačkim društvima, a u kojem je Općinski kazneni sud u Zagrebu donio osuđujuću presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 50 dnevnih dohodaka.

Kako je u vezi zlouporaba u Kamenskom d.d. zatraženo i dopunsko kriminalističko istraživanje u vezi kojeg državno odvjetništvo nije primilo izvješće ili kaznenu prijavu tako su radnice 15. studenog 2011. točno i istinito izviještene o tome pa se dakle ne radi o lažima državnog odvjetništva nego proizvoljnim zaključcima autora teksta.

Što se tiče predmeta u vezi sa uhićenjem dvojice osumnjičenika, a za koji novinar internetskog portala Index.hr kaže da je "sve bilo jasno i neovisnim promatračima" odnosno da su "skupljeni svi iskazi, prikupljen je materijal", za istaći je kako se to uhićenje uopće ne dovodi u vezu sa gore navedenim zlouporabama u svezi stečaja Kamensko d.d.
 
Kako je i obaviještena javnost, a za razliku od izuzetno "upućenog" autora teksta, u navedenom predmetu je kaznena prijava protiv dvojice osumnjičenika zaprimljena u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu danas, 25. studenog 2011. oko 10 sati, pa je potrebno razjasniti niz činjenica vezanih uz složene financijske transakcije u koje je uključeno preko petnaest osoba i trgovačkih društava. Da je autor teksta upućen u Zakon o državnom odvjetništvu, vidio bi da se u ovakvim slučajevima, u obradi kojih sudjeluju i druge agencije radi potpunog i kvalitetnog istraživanja, redovito održavaju zajednički sastanci i da je to u skladu s Protokolom o zajedničkom radu s policijom po kojem se osnivaju zajednički timovi. Upravo i to je ovdje slučaj.
Stoga je u konkretnom predmetu, a što je razvidno i iz priopćenja MUP-a RH, potrebno nastaviti izvide s obzirom da se radi o složenim financijskim transakcijama koje do kraja nisu razjašnjene, a koje će izvide u skladu s Protokolom o zajedničkom radu provesti posebno određen tim policijskih službenika, državnih odvjetnika i službenika iz drugih državnih tijela kao što su Ministarstvo financija i HANFA. O rezultatima rada zajedničkog tima javnost će biti na vrijeme izviještena.
Dakle, upravo suprotno od tvrdnji autora teksta, u ovom slučaju zadaća je zajedničkog tima u cijelosti rasvijetliti slučaj kako bi se mogla donijeti odluka o daljnjem postupanju sukladno zakonu a ne pod pritiskom "upućenih" autora.

Još jednom ćemo rado ukazati na temeljne odredbe kaznenog zakonodavstva, koje očito "upućenom" novinaru uopće nisu jasne:
- državno odvjetništvo ne podnosi kaznene prijave
- državno odvjetništvo ne potpisuje kaznene prijave
- odluka o podnošenju kaznene prijave samostalna je odluka policije
- odluka o uhićenju i puštanju uhićenika na slobodu samostalna je odluka policije.
Stoga da zaključimo, sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima odluka o podnošenju kaznene prijave kao i odluka o uhićenju i puštanju obojice osumnjičenika na slobodu isključivo je samostalna odluka policije a koja je donesena prije negoli je danas, oko 10 sati, podnijeta kaznena prijava.