Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijet nalog o provođenju istrage protiv 29-godišnjaka zbog dva pokušaja teškog ubojstva i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo nalog o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog osnova sumnje da je počinio dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 6. Kaznenog zakona u svezi čl. 34. KZ-a, te jedno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 222. st. 1. u svezi čl. 215. st. 1. KZ-a. (11. 9. 2013.)

Postoje osnove sumnje da je 29-godišnjak oko 14,15 sati 19. svibnja 2013. u Belovara (Sesvete) izazvao verbalni a potom i fizički sukob sa svojom suprugom, nakon čega je sa balkona obiteljske kuće skočio na osobni automobil kojim se njegova supruga htjela odvesti da bi poslije toga iz gospodarskog objekta uzeo plastični kanistar sa lako zapaljivom tekućinom te došao u dnevni boravak u prizemlju kuće gdje su se nalazili njegovi roditelji, supruga i djeca, zaprijetivši im da će "sve zapaliti".
Kako je njegov otac u međuvremenu zatražio intervenciju policije, tako su u obiteljsku kuću pristupila dvojica policijskih službenika PP Sesvete i, uočivši da iz kanistra polijeva zapaljivu tekućinu po sebi i dnevnom boravku u kojem su se nalazili njegovi roditelji, supruga i njihovo dvoje djece, uspjeli su ga posjesti no on ih je polio tekućinom iz kanistra i potom upaljačem izazvao požar. U događaju su osumnjičenik i policijski službenici zadobili teške i po život opasne ozljede (opekline drugog i trećeg stupnja po površini 70-80 posto tijela) a osumnjičenikov otac tjelesnu ozljedu (opeklina 1. i 2. stupnja) dok je osumnjičenikov sin zadobio tjelesnu ozljedu (opeklina 2. stupnja).
S obzirom da je osumnjičenik otpušten iz medicinske ustanove, uhićen je i doveden pritvorskom nadzorniku, te je, nakon dokazne radnje ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i osumnjičeniku odredio istražni zatvor po predloženim osnovama.