Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Dopuna priopćenja od 20. rujna 2013.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz čl. 91. t. 4. i 7. Kaznenog zakona, kazneno djelo razbojništva iz čl. 218. st. 2. KZ-a i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. KZ-a i hrvatskog državljanina (1965.) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo pomaganja u razbojništvu iz čl. 218. st. 2. u vezi s čl. 38. KZ-a. (26. 9. 2013.)

Postoji osnova sumnje da se drugoosumnjičenik 21. prosinca 2010. sastao s prvoosumnjičenikom u jednom caffe baru u Zagrebu i predao mu pištolj nepoznate marke te  mu pokazao kako se njime rukuje. U jutarnjim satima sljedećeg dana ponovo su se sastali u istom caffe baru te potom zajedno došli do poslovnice jedne banke Dubravi gdje je drugoosumnjičenik uputio prvoosumnjičenika kako počiniti razbojništvo u poslovnici banke.
Istovremeno dok je drugoosumnjičenik bio u blizini, prvoosumnjičenik je ušao u poslovnicu banke, uperio pištolj u djelatnike banke i počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret o čemu je priopćeno 20. rujna 2013. Po počinjenju kaznenih djela, našao se u caffe baru sa drugoosumnjičenikom kojem je predao novce, vratio pištolj i novac koji mu je bio dužan. 
Protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor temeljem predložene osnove.