Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Istražna radnja vještačenja prijedlog je Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu a ne Mladena Bajića

U potpunosti je netočna tvrdnja da Tončija Majića "Bajić gura na psihijatriju jer je istraživao zločine u Lori" a posebice ako se zna da je istražnu radnju psihijatrijskog vještačenja predložilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. (7. 6. 2011.)

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je krajem ožujka 2011. godine istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za provođenje istražne radnje psihijatrijskog vještačenja protiv hrvatskog državljanina (1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske iz čl. 151. Kaznenog zakona te eventualno izricanje mjere iz čl. 75. Kaznenog zakona. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 60-godišnjak u listopadu i studenom 2010. godine pa ponovno u veljači 2011. godine, iz Splita poštom poslao Predsjedniku Republike Hrvatske tri predstavke uz koje je priložio i dijelove hrvatske zastave koju je prethodno pokidao i tako iskidanu nalijepio na podnesak, s porukom da time želi uzvratiti uvredu Republici Hrvatskoj i njezinom pravosuđu.
Ovo državno odvjetništvo svoj prijedlog za vještačenje ni na koji način ne vezuje za eventualni utjecaj droge niti potrebu izricanja mjere iz čl. 76. KZ-a, a što Tonči Majić ističe u jučerašnjem istupu, i smatramo kako tim netočnim navodom namjerno krivo informira javnost.
Netočna je tvrdnja da "Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ima prste u tome što se moj slučaj po sudovima rasteže više desetljeća". Kao što i sam T. Majić kaže riječ je o postupku naknade štete a taj postupak je on sam pokrenuo privatnom tužbom pri čemu napominjemo da Državno odvjetništvo nema niti može imati utjecaj na vođenje i na duljinu trajanja tog postupka kojeg Tonči Majić vodi pred sudom. Dodajemo kako je, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu promptno poduzelo radnje koje je dužno i ovlašteno te je nakon prometne nesreće u kojoj je Tonči Majić stradao, pokrenulo kazneni postupak protiv osobe odgovorne za prometnu nezgodu a koji je pravomoćno okončan u lipnju 1982. godine.
Navod da bi razlog tome bio taj što je T. Majić "u devedesetima i danas bio aktivist za ljudska prava i istraživao ubojstva u Lori" u potpunosti je netočna i proizvoljna tvrdnja T. Majića. Naime, Mladen Bajić ni kao zamjenik Vojnog tužitelja u Splitu ni kao zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu pa ni kao Županijski državni odvjetnik u Splitu i sada kao Glavni državni odvjetnik nije nikada imao ništa protiv rada bilo kojeg aktivista ili udruge niti bi se ikada usprotivio takvom radu bilo pojedinaca bilo udruga pa tako ni protiv Tončija Majića vezano za predmet Lora, već je podupirao takav rad.