Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Nakon dovršenog istražnog postupka donijeta odluka o odustanku od kaznenog progona

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon dovršenog istražnog postupka kojeg je vodio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odustalo od kaznenog progona protiv okrivljenog D. D. zbog dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz čl. 90. u vezi čl. 33. Kaznenog zakona i protiv okrivljenog Đ. V. zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju. (5. 7. 2011.)

Rješenjem o provođenju istrage okrivljenog D. D. teretilo se da je 2. lipnja 2008. u Zagrebu počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz čl. 90. u vezi čl. 33. KZ-a na štetu D. M. Rješenjem o provođenju istrage teretilo se također okrivljenog D. D. te okrivljenog Đ. V. da su zajedno s još jednom nepoznatom osobom 17. rujna 2008. u Zagrebu počinili kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz čl. 90. u vezi čl. 33. KZ-a na štetu J. G.
Istražni zahtjev u ovom predmetu je podnijet na temelju podataka i indicija iz kaznene prijave na osnovu kojih je državni odvjetnik izvodio zaključak o postojanju osnovane sumnje da su okrivljenici počinili navedena kaznena djela. Prihvaćajući te razloge istražni sudac je donio rješenje o provođenju istrage.
Istraga je trebala rezultirati višim stupnjem osnovane sumnje zasnovane bilo na prikupljenim izravnim dokazima bilo na zatvorenom krugu indicija, potrebnim za podizanje optužnice, a što je u ovom slučaju izostalo.

Naime, tijekom istrage indicije i podaci iz kaznene prijave nisu kroz provođenje istražnih radnji i potvrđeni te pretvoreni u dokaze. Unatoč velikom broju provedenih istražnih radnji i provjera svih okolnosti indicije koje su utvrđene u tijeku istrage u svojoj ukupnosti i međusobnoj povezanosti ne tvore zatvoreni krug indicija na temelju kojeg bi se moglo s relevantnim stupnjem sumnje potrebnim za optuženje uopće zaključivati da su upravo imenovani okrivljenici počinili inkriminirana im kaznena djela, odnosno poduzeli radnje izvršenja tih kaznenih djela kako im se to stavlja na teret rješenjem o provođenju istrage. 
Stoga je valjalo odustati od daljnjeg kaznenog progona.

Nakon što je odustalo od progona protiv prvookrivljenog D. D. te drugookrivljenog Đ. V.,  Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je od policije nastavljanje kriminalističkog istraživanja u pravcu prikupljanja mogućih novih, kvalitetnijih podataka o  dokazima protiv ovih okrivljenika odnosno u pravcu otkrivanja eventualnih drugih počinitelja ovih kaznenih djela.