Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Otvoren stečajni postupak nad zadrugom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u zastupanju Republike Hrvatske - Ministarstva financija, podnijelo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad zadrugom za izgradnju prometnica iz Zagreba, a prijedlog je prihvatio Trgovački sud u Zagrebu i 3. veljače 2017. otvorio stečajni postupak nad tom zadrugom. (21. 2. 2017.)

Navedena zadruga pokrenula je 2009. godine 15 parničnih postupaka protiv Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u kojima je potraživala isplatu iznosa od oko 560 milijuna kuna s kamatama. Zastupajući Republiku Hrvatsku odnosno navedeno ministarstvo u tim postupcima, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ishodilo je jedanaest pravomoćnih presuda u kojima je sud prihvatio argumentaciju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i odbio tužbeni zahtjevi, dok je nekoliko postupaka još u tijeku.

Nakon prvog uspješno okončanog postupka u korist Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u kojem je Općinski građanski sud u Zagrebu presudom odbio tužbeni zahtjev zadruge za predaju u posjed 122 vozila, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi naplate dosuđenog troška postupka pokrenulo ovršni postupak protiv zadruge, no zbog blokade računa ovršenika ovrha nije mogla biti provedena. Ovršenik je istovremeno bio i dužnik Ministarstvu financija - Poreznoj upravi po osnovu neplaćenih poreza. Slijedom navedenog, državno odvjetništvo je stavilo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.