Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena optužnica protiv D. O. i V. Š. zbog otmice i pomaganja u otmici

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana D. O. (1978.) i V. Š. (1976.) zbog počinjenja kaznenog djela otmice iz čl. 125. st. 2. Kaznenog  zakona i kaznenog djela pomaganja u otmici iz čl. 125. st. 2.u svezi čl. 38. st. 1. Kaznenog zakona. (19. 4. 2010.)

Optužnicom ih se tereti da su 14. veljače 2010. u Zagrebu; gdje je okrivljeni D. O. u cilju da F. Lj. prisili da mu isplati 100.000,00 eura i robe u vrijednosti od 5.000.000,00 kn; oštećenog F. LJ. pod izlikom pozvao u svoj stan, izudarao ga šakama po glavi i tijelu. Kad se F. LJ. onesvijestio, u takvom ga je stanju vezao metalnim lancem za noge i "lisicama" za ruke i prenio ga u kadu prijeteći mu radi ispunjenja svojih zahtjeva. Nakon određenog vremena odveo ga je u sobu ponovno ga zavezavši "lisicama" za radijator i u takvom stanju držao cijelu noć, pa je F. LJ. na zahtjev okrivljenog D. O. drugog dana nazvao svoju suprugu i prijatelje kako bi skupili tražene iznose novca i količine robe, dok je okrivljeni V. Š.; a kako bi pomogao prvookrivljeniku da ne bude otkriven; preparkirao automobil oštećenika na skrovito mjesto. Do isplate nije došlo jer je F. LJ. 16. veljače 2010. oslobođen akcijom policijskih službenika.
Protiv obojice je okrivljenika predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.