Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv dvije osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje hrvatskih državljana (1966. i 1973.) zbog osnova sumnje da su počinili tri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 1. Kaznenog zakona u vezi članka 34. KZ-a, a imajući u vidu da su se stekli uvjeti za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i posebno teških okolnosti počinjenja djela. (10. 1. 2014.)

Postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik (1966.) i drugoosumnjičenica (1973.) oko 23,10 sati 7. siječnja 2014., nakon prethodno upućenih prijetnji svojoj kćeri, dovezli do Vrapčanske ceste ispred obiteljske kuće u kojoj njihova kćer boravi u svojstvu podstanara i čekali njen povratak. U trenutku kad su uočili da kćer dolazi u pratnji dvojice muškaraca, izašli su iz automobila i krenuli im u susret pri čemu je prvoosumnjičenik iz auta izvadio i sa sobom ponio prethodno pripremljen plastični kanistar s benzinom.
Postoji osnova sumnje da je drugookrivljenica prvo rukama izudarala kćer po glavi i tijelu srušivši ju na pod i vičući da će ju zapaliti, dok je prvoosumnjičenik iz kanistra koji je cijelo vrijeme držao u ruci, benzinom polio svoju kćer a potom i dvojicu prisutnih muškaraca, te potom u neposrednoj blizini oštećenih u više navrata pokušao upaliti upaljač, vičući zajedno sa drugoosumnjičenicom, da će ih sve ubiti i zapaliti.
Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor osumnjičenicima po svim traženim osnovama.