Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Priopćenje

Povodom brojnih novinarskih upita odgovaramo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim se odobrava predaja tražene osobe J. P. Saveznoj Republici Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog od Generalnog saveznog tužitelja pri Saveznom sudu, Savezna Republika Njemačka u svrhu vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela pomaganja u ubojstvu iz članka 211. u vezi članka 27. Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke. (14. 1. 2014.)

Državno odvjetništvo smatra kako je sud svojim rješenjem povrijedio zakon i pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u dijelu koji se odnosi na nastupanje zastare kaznenog progona protiv tražene osobe, kao apsolutne zapreke za predaju.
Naime, nasuprot utvrđenjima suda, prema domaćem pravu je nastupila je zastara kaznenog progona tražene osobe J. P. koji je osumnjičen u Saveznoj Republici Njemačkoj za počinjenje kaznenog djela pomaganja u ubojstvu iz članka 211. u vezi članka 27. Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, odnosno za  kazneno djelo kvalificiranog ubojstva po zakonodavstvu Republike Hrvatske.
Nesporno je da je kazneno  djelo koje se stavlja na teret J. P. počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. godine, kada je zbog izravne primjene Ustava RH iz 1990. ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnosti njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina. Uslijed toga je u razdoblju od donošenja Ustava 22. prosinca 1990. do stupanja na snagu novele Kaznenog zakona SRH (NN 9/91 od 28. veljače 1991.), maksimalna kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima ovog i drugih kaznenih djela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna bila je kazna zatvora u trajanju do petnaest godina.
Kako se temeljem članka 3. stavak 2. Kaznenog zakona prema počinitelju kaznenog djela u slučaju ako se zakon nakon počinjenja kaznenog djela, a prije donošenja pravomoćne presude, izmijeni jednom ili više puta, primjenjuje zakon koji je najblaži za počinitelja, to se u ovom slučaju mora primijeniti zakon po kojem se je mogla izreći kazna zatvora od petnaest godina.
Iz navedenih razloga je relativna zastara kaznenog progona nastupila protekom roka od petnaest godina odnosno 29. srpnja 1998. i stoga je državno odvjetništvo bilo dužno radi pravilne primjene zakona podnijeti žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu, a zbog gore navedenih razloga.

Korisni linkovi:

Priopćenje http://www.dorh.hr/PostupanjePovodomPrijava

Zastara kaznenog progona i izvršenja kaznenih sankcija http://www.vsrh.hr/EasyWeb.asp?pcpid=388 

Primjena Europskog uhidbenog naloga u Republici Hrvatskoj - očekivanja i stvarnost http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/aktualno/Primjena%20europskog%20uhidbenog%20naloga.pdf